puszka.pl - pysznie!

Sałatka ziemniaczana z groszkiem, zielonymi szparagami lub selerem naciowym

Sałatkę można jeść na ciepło lub na zimno.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

1/2 kg ziemniaków sałatkowych (nie mogą być stare)
1 spora cebula, najlepiej łagodna w smaku lub czerwona
zielone warzywa:
- 200 g świeżego zielonego groszku
- albo kilka zielonych szparagów
- albo kilka łodyg selera naciowego
sól
pieprz
3-4 łyżki octu balsamicznego
2-3 łyżki oliwy
spora ilość świeżego kopru lub pietruszki

Przygotowanie:

Wyszorować ziemniaki - nie obierać. Pokroić w niezbyt drobną kostkę i ugotować w małej ilości posolonej wody uważając, żeby się nie rozgotowały.

Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodać drobno posiekaną cebulę, a do tego groszek lub drobno pokrojony seler naciowy lub niezbyt drobno pokrojone szparagi.

Polać octem balsamicznym, dodać sól i pieprz, wymieszać i odstawić, żeby się trochę przegryzło. Na końcu dodać posiekany koperek i oliwę, wymieszać.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2003-07-14 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: