puszka.pl - pysznie!

Sałatka indyjska - ryżowa z fasolą, pomarańczą i papryką


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

100 g długoziarnistego ryżu
100 g czerwonej fasoli z puszki
50 g kukurydzy z puszki
pomarańcza
strąk czerwonej papryki (świeżej lub konserwowej)
mała cebula
natka do posypania

sos winegret:
łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy
sól
pieprz

Przygotowanie:

Ryż opłukać i ugotować na sypko w dużej ilości wody, wystudzić. Pomarańczę pokroić w cząstki, paprykę w kostkę, a cebulę w plasterki. Sok cytrynowy doprawić solą i pieprzem, stopniowo dolewać oliwy.

Do zimnego ryżu dodać wszystkie składniki, polać sosem, delikatnie wymieszać. Przed podaniem posypać natką.
Nadesłał(a) Renata, dnia: 2000-08-14 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: nieznane

Twoje zapiski: