puszka.pl - pysznie!

Bobomole (fałszywe guacamole)

Czarek Gmyz: "Lubię guacamole jako, moim zdaniem, świetny dodatek do chipsów. Niestety w Polsce awokado nie należy do najtańszych i gdyby chcieć tak jeść to częściej lub przygotować na imprezę, to można zbankrutować. Wczoraj jednak jedząc bób wpadłem na to, że może on przecież wspaniale udawać awokado. Jak pomyślałem, tak zrobiłem, a efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Zrobiłem nawet eksperyment i znajoma Szwedka, której zawiozłem słoiczek, zrecenzowała: gdybyś mi nie powiedział, ze to z bobu, nigdy bym nie uwierzyła."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 woreczek bobu
2 średnie pomidory
półtorej łyżki posiekanej natki pietruszki
średnia cebula
ostra papryczka (jalapeno lub czuszka), a jeśli jej nie mamy, możemy użyć półtorej łyżeczki tabasco
półtorej łyżki oliwy
sok z pół cytryny
sól
pieprz

Przygotowanie:

Bób ugotować, obrać i przepuścić przez maszynkę do mielenia (można też zmiksować blenderem). Resztę składników posiekać drobno, dodać oliwę i sok z cytryny, doprawić do smaku i wymieszać. Wstawić na godzinę do lodówki.

Podawać np. z nachos (chipsy kukurydziane).
Nadesłał(a) pat, dnia: 2003-07-14 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu, który Czarek Gmyz podał na pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: