puszka.pl - pysznie!

Uczta (prawie) o północy ;))

10.07.2003 ok. 23.30 zrobiłam sobie b. przyjemną fasolkę szparagową. Osoby nie będące pokroju mojej cioci, tzn. że jak obiad, to koniecznie mielony, ziemniory i kapucha a jak fasolka to koniecznie z masłem i bułą tartą (buee!) i nie uważające że ktoś kto je gotowaną fasolkę szp. z oliwą i startym serem jest nienormalny, na pewno z miłą chęcią upichcą sobie coś takiego.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

nie podaję dokładnych proporcji, to była improwizacja, musicie sobie sami dobrać:

ze 2 garście fasolki szparagowej
1 dymka
1-2 łyżki świeżej posiekanej pietruchy
4 ząbki czosnq
oliwa, sól pieprz
troche wody
W wersji lakto mozna dodac starty parmezan albo oscypek
Albo dodac do duszenia wina - biale wytrawne
Albo jedno i drugie.

Przygotowanie:

Dymkę posiekać, czosnek zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami albo przez wyciskarkę drania.
Rozgrzać oliwę, przesmażyć czosnek i dymkę, ewentualnie wlać trochę wina i wrzucić pietruchę. Potrzymac chwilkę na ogniu. Fasolkę (wymytą i z obciętymi końcówkamiz obu stron!) wrzucić, podlać wody, tak żeby ją przykryła, nakryć pokrywką i dusić na miękko, w razie potrzeby uzupełniając wodę. Trochę odparować.

Wskazówki i uwagi:

Podawać natychmiast, w wersji lakto posypane serem i koniecznie z kromką chleba do wymiatania sosu ;))
Nadesłał(a) qrczaque, dnia: 2003-07-16 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: