puszka.pl - pysznie!

Boczniaki smażone w śmietanie


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

200 g boczniaków
1 cebula
olej/oliwa do smażenia
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka mąki
sól
pieprz
natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Grzyby umyć, pokroić w cienkie paseczki. Cebulę posiekać. Rozgrzać tłuszcz i włożyć grzyby z cebulą. Smażyć razem około 15 min.

Śmietanę rozmieszać z mąką, zalać nią grzyby. Doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie całość przez chwilę poddusić. Podając grzyby posypać je posiekaną natką pietruszki.

Wskazówki i uwagi:

Boczniak znacznie zyskuje na smaku po krótkim obgotowaniu w wodzie przed przygotowaniem zasadniczej potrawy.
Nadesłał(a) Sunnta, dnia: 2003-07-21 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: ulotka w sklepie

Twoje zapiski: