Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2 lyzki oleju lub oliwy
1 filizanka (szklanka) ryzu
1/2 filizanki drobno posiekanej cebuli
1/2 filizanki drobno posiekanej zielonej papryki
2 zabki posiekanego czosnku
1 sredni pomidor (zalac wrzatkiem, obrac ze skorki, usunac nasiona, drobno posiekac)
1 lyzeczka cuminu*
3/4 lyzeczki soli
okolo 1 1/2* filizanki rosolu (wody)
Przygotowanie:
Tłuszcz rozgrzać, dodac ryz i smazyc na wolnym ogniu przez 2 min., stale mieszajac. Dodac cebule, papryke i czosnek mieszajac az cebula stanie sie szklista. Dodac pomidora, smazyc okolo 30 sec.
Dodac rosol(wode), cumin i sol. Doprowadzic do wrzenia, zamieszac.
Zmniejszyc ogien i dusic pod przykryciem okolo 15 min., az ryz bedzie miekki, a woda odparuje. Odstawic na 5-10 min.
Wskazówki i uwagi:
* Cumin - nie mylic i nie zastepowac koprem wloskim, anyzem, kminkiem, czy kolendra.
Co do ilosci plynu: Ryz zwykle gotuje sie w proporcjach 1 czesc ryzu do 2 czesci plynu. Ale poniewaz pomidory zawieraja wode, wiec ja dodaje tyle plynu, by wraz z pomidorem bylo 2 filizanki.
Skladniki na 3-4 porcje.
Twoje zapiski: