500 g świeżych lub zrehydrowanych boczniaków (kapeluszy)
2 szkl. bulionu warzywnego (może być z kostki)
sucha bułka
1 szkl. mleka
1 cebula
2 jajka
4 łyżki tartej bułki
3 łyżki masła (do smażenia)
sól
inne przyprawy
Przygotowanie:
Oczyszczone grzyby gotować około 30 min. w bulionie. Następnie odcedzić dokładnie i bardzo drobno posiekać. Bułkę namoczyć w mleku, odsączyć, przepuścić przez maszynkę do mielenia i dodać do grzybów.
Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na maśle na złoty kolor i włożyć do masy grzybowej. Do masy tej dodać żółtka jajek, 2 łyżki tartej bułki i przyprawy. Dobrze wyrobić. Ubić pianę z białek i połączyć z masą, bardzo ostrożnie wyrobić tak, aby całość była pulchna. Jeśli jest zbyt rzadka, dosypać jeszcze bułki tartej.
Formować kotleciki, zanurzyć z obu stron w roztrzepanych i posolonych jajkach, następnie panierować w tartej bułce. Smażyć na maśle z obu stron.
Nadesłał(a) Sunnta,
dnia: 2003-07-28 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: ulotka w sklepie