puszka.pl - pysznie!

Jajówka - jajecznica z pomidorem


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

1 średni pomidor
2 jajka
szczypta cukru
dużo pieprzu
sól
masło
ser rokpol (opcjonalnie)
ser żółty (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Pomidora pokroić na 8-9 części i wrzucić na roztopione masełko, posypać cukrem, pieprzem i solą. Jak się podpieką, przewrócić na drugą stronę i popieprzyć.

W miseczce roztrzepać jajka, dodać sól i pieprz, wlać na podsmażone pomidory, mieszać delikatnie (aby pomidory za bardzo się nie rozpadły) do konsystencji jaką kto lubi. Na koniec posypać startymi serami.

Wskazówki i uwagi:

Do jajówki najlepiej nadają się grzaneczki - ja lubię takie mocno przypieczone, z masełkiem, ale smaruję jak trochę ostygną, żeby masło nie wsiąkało.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-07-28 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, przepis wysłał(a) maja

Twoje zapiski: