Jajówka - jajecznica z pomidorem
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
1 średni pomidor
2 jajka
szczypta cukru
dużo pieprzu
sól
masło
ser rokpol (opcjonalnie)
ser żółty (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Pomidora pokroić na 8-9 części i wrzucić na roztopione masełko, posypać cukrem, pieprzem i solą. Jak się podpieką, przewrócić na drugą stronę i popieprzyć.
W miseczce roztrzepać jajka, dodać sól i pieprz, wlać na podsmażone pomidory, mieszać delikatnie (aby pomidory za bardzo się nie rozpadły) do konsystencji jaką kto lubi. Na koniec posypać startymi serami.
Wskazówki i uwagi:
Do jajówki najlepiej nadają się grzaneczki - ja lubię takie mocno przypieczone, z masełkiem, ale smaruję jak trochę ostygną, żeby masło nie wsiąkało.
Twoje zapiski: