Placuszki z cukinii, sera i mięty
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach
1/2 szklanka startego sera żółtego (np. gouda)
1 jajo
kilka łyżek bułki tartej
sól
świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżeczka mięty (może być nawet z torebki, np. z Herbapolu)
szczypta lubczyku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Startą cukinię i żółty ser dokładnie wymieszać z jajkiem i bułką tartą. Bułki należy dodać tyle, żeby placuszki dało się bez problemu odwracać na patelni. Dodać przyprawy - placuszki powinny być dość pikantne, ale nie należy przesadzać z solą - żółty ser jest przecież słony w smaku.
Nabierać łyżką niewielkie porcje ciasta, nakładać dość cienkie placuszki i smażyć na złoto na rozgrzanym oleju.
Wskazówki i uwagi:
1. Cukinię najlepiej zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wtedy nie puści soku i nie trzeba będzie jej osączać na sicie.
2. Wiem, że to niemal profanacja potrawy, ale placki można podać z odrobiną keczupu.
Twoje zapiski: