puszka.pl - pysznie!

Placuszki z cukinii, sera i mięty


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach
1/2 szklanka startego sera żółtego (np. gouda)
1 jajo
kilka łyżek bułki tartej
sól
świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżeczka mięty (może być nawet z torebki, np. z Herbapolu)
szczypta lubczyku
olej do smażenia

Przygotowanie:

Startą cukinię i żółty ser dokładnie wymieszać z jajkiem i bułką tartą. Bułki należy dodać tyle, żeby placuszki dało się bez problemu odwracać na patelni. Dodać przyprawy - placuszki powinny być dość pikantne, ale nie należy przesadzać z solą - żółty ser jest przecież słony w smaku.

Nabierać łyżką niewielkie porcje ciasta, nakładać dość cienkie placuszki i smażyć na złoto na rozgrzanym oleju.

Wskazówki i uwagi:

1. Cukinię najlepiej zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wtedy nie puści soku i nie trzeba będzie jej osączać na sicie.
2. Wiem, że to niemal profanacja potrawy, ale placki można podać z odrobiną keczupu.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-07-28 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: