3/4 kg ziemniaków
jajko
trochę mąki
duża garść startego żółtego sera
ok. 1/2 szklanki sezamu
ok. szklanki płatków owsianych (tych błyskawicznych - zwykłych nie testowałam, może też byłyby dobre)
sól
pieprz
ew. przyprawa do dań z ziemniaków Ducros
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce, odczekać, odlać sok. Dodać jajko, nieco mąki, dużą garść żółtego sera, uprażony sezam, płatki owsiane i przyprawy.
Formować nieduże placki, smażyć na rozgrzanym oleju.
Wskazówki i uwagi:
Można podać z sosem "bossskim", i warzywami na ciepło (np. marchew, brokuł i fasolka mung z czosnkiem). Bardzo dobre :-)
Nadesłał(a) sowa,
dnia: 2003-08-02 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.