Pesto nadaje się do makaronu, pieczonych ziemniaków, innych pieczonych lub duszonych warzyw, tofu. Polecam eksperymenty, np. pietruszka zamiast bazylii, orzechy włoskie zamiast piniowych, itd.
duży pęk bazylii - same liście
czosnek, wg. upodobania (1 ząbek lub kilka)
100-150 g orzeszków piniowych
kilka łyżek oleju/ oliwy
szczypta soli (lub nie)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy bardzo dokładnie na jednolitą masę. Jeśli jest bardzo gęsta, dodajemy trochę więcej oleju/ oliwy.
Wskazówki i uwagi:
W słoiczku, przykryte warstwą oliwy, pesto może być przechowywane w lodówce do tygodnia (sól to naturalny konserwant, więc warto ją w takim przypadku dodać). Pesto można też mrozić.
Nadesłał(a) katarzynams,
dnia: 2003-08-07 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.