puszka.pl - pysznie!

Deser marchwiowo-jabłkowy

Zarówno dzieci jak i dorośli zajadają się nieprzytomnie, więc radzę przygotować duże porcje.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

jabłka
marchew (w proporcji 1:1 - czyli np. 1 kg jabłek i 1 kg marchwi, proporcje te są szacunkowe i można nimi manipulować)

opcjonalne dodatki:
- sok z cytryny
- cukier
- miód
- ziarna słonecznika
- i/lub płatki kukurydziane (corn flakes)

Przygotowanie:

Marchew i jabłka obieramy i ścieramy na niezbyt drobnej tarce. Łączymy i odstawiamy na chwilę, aby puściły sok. Dodajemy trochę soku z cytryny. Jeżeli marchew i jabłka są wyjątkowo oporne w puszczaniu soku, można dodać łyżkę cukru. Jezeli deser wydaje nam się mało słodki możemy dodac trochę miodu.

Bezpośrednio przed podaniem możemy dodać uprażony słonecznik i/lub płatki kukurydziane, ale bez nich również będzie pyszne. Ja dodawałam również swego czasu otręby pszenne (ale to był czas, kiedy dodawałam je do wszystkiego:-))

Wskazówki i uwagi:

Jeżeli decydujecie się na płatki kukurydziane, koniecznie dodajcie je bezpośrednio przed podaniem - inaczej "rozciapią" sie w soku i stworzą nieelegancką papkę.
Nadesłał(a) besz, dnia: 2003-08-10 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: wspomnienie z dzieciństwa

Twoje zapiski: