Deser marchwiowo-jabłkowy
Zarówno dzieci jak i dorośli zajadają się nieprzytomnie, więc radzę przygotować duże porcje.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
jabłka
marchew (w proporcji 1:1 - czyli np. 1 kg jabłek i 1 kg marchwi, proporcje te są szacunkowe i można nimi manipulować)
opcjonalne dodatki:
- sok z cytryny
- cukier
- miód
- ziarna słonecznika
- i/lub płatki kukurydziane (corn flakes)
Przygotowanie:
Marchew i jabłka obieramy i ścieramy na niezbyt drobnej tarce. Łączymy i odstawiamy na chwilę, aby puściły sok. Dodajemy trochę soku z cytryny. Jeżeli marchew i jabłka są wyjątkowo oporne w puszczaniu soku, można dodać łyżkę cukru. Jezeli deser wydaje nam się mało słodki możemy dodac trochę miodu.
Bezpośrednio przed podaniem możemy dodać uprażony słonecznik i/lub płatki kukurydziane, ale bez nich również będzie pyszne. Ja dodawałam również swego czasu otręby pszenne (ale to był czas, kiedy dodawałam je do wszystkiego:-))
Wskazówki i uwagi:
Jeżeli decydujecie się na płatki kukurydziane, koniecznie dodajcie je bezpośrednio przed podaniem - inaczej "rozciapią" sie w soku i stworzą nieelegancką papkę.
Twoje zapiski: