Zupa krem z kalafiora z soczewicą i pieczarkami (Montignac)
Zupkę tą mogą śmiało spożywać osoby stosujące dietę Montignac (bez mąki itd.). Zamiast kalafiora można użyć innych warzyw, np: zielony groszek. Doskonale smakuje również na zimno jako przystawka (pycha).
1 duży kalafior
soczewica według uznania
pieczarki j.w.
pęczek koperku
sól
pieprz
opakowanie makaronu sojowego
Przygotowanie:
Kalafiorka należy oczyścić, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie (można dodać jakiegoś "warzywka"). Osobno gotujemy soczewicę. Pieczarki kroimy w plasterki lub kostkę - jak kto woli. Koperek drobno siekamy.
Kiedy kalafior będzie miękki, odlewamy wodę do osobnego naczynia i miksujemy. Wodę z gotowania dolewamy stopniowo, aby uzyskać kremową konsystencję. Stawiamy przecier na gazie i wrzucamy pozostałe składniki. Pieczarki ładnie się zblanszują - nie trzeba ich oddzielnie gotować. Doprawiamy tylko solą i pieprzem.
Przed wrzuceniem makaronu sojowego do zupy należy przygotować go w oddzielnym naczyniu i pokroić. W przeciwnym razie kluski będą nam uciekać z łyżki :) Smacznego!!!!
Nadesłał(a) ~maleństwo,
dnia: 2003-08-10 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.