Makagigi - makowe "sezamki" z orzechami lub migdałami
Jeden z pierwszych ogólnodostępnych przepisów na makagigi opublikowała Lucyna Ćwierczakiewiczowa w roku 1885.
Rodzaj diety: wegańska+miód
Składniki:
szklanka miodu
6 łyżeczek cukru
szklanka maku
2 łyżki siekanych orzechów lub migdałów
oliwa do posmarowania blachy
Przygotowanie:
Miód zagotowujemy z cukrem i suchym makiem. Mieszamy trzymając na niedużym gazie. Gdy masa się lekko zarumieni, dodajemy posiekane orzechy (nie próbować, bo gorące - można się oparzyć), mieszamy.
Wykładamy równą, cienką warstwą na blachę wysmarowaną oliwą. Gdy ostygnie, kroimy nożem na kostki czy romby. Smacznego.
Wskazówki i uwagi:
Mak ma być suchy, nie mielony.
Twoje zapiski: