puszka.pl - pysznie!

Makagigi - makowe "sezamki" z orzechami lub migdałami

Jeden z pierwszych ogólnodostępnych przepisów na makagigi opublikowała Lucyna Ćwierczakiewiczowa w roku 1885.


Rodzaj diety: wegańska+miód

Składniki:

szklanka miodu
6 łyżeczek cukru
szklanka maku
2 łyżki siekanych orzechów lub migdałów
oliwa do posmarowania blachy

Przygotowanie:

Miód zagotowujemy z cukrem i suchym makiem. Mieszamy trzymając na niedużym gazie. Gdy masa się lekko zarumieni, dodajemy posiekane orzechy (nie próbować, bo gorące - można się oparzyć), mieszamy.

Wykładamy równą, cienką warstwą na blachę wysmarowaną oliwą. Gdy ostygnie, kroimy nożem na kostki czy romby. Smacznego.

Wskazówki i uwagi:

Mak ma być suchy, nie mielony.
Nadesłał(a) arleta, dnia: 2000-08-15 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: