Feta w sosie pomidorowo-paprykowo-czosnkowym
Wiku: "Idealnie do tego pasuje ciabatka :)))"
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
feta
papryka
cebula
czosnek
przecier pomidorowy lub pomidory naturalne (wówczas sos trzeba odrobinę zagęścić)
oliwa do smażenia
sól
inne przyprawy (np. ostra papryka)
Przygotowanie:
Paprykę i cebulę kroisz w kostkę i wrzucasz z czosnkiem na oliwę w patelni, chwilę smażysz, potem dodajesz pomidorów lub gotowego sosu (przecieru) i dusisz z pół godziny, aż wszystko się tak fajnie rozdziabdzia.
Doprawiasz jak chcesz (ja dodaję ostrej papryki). Pod koniec duszenia dodajesz do sosu fetę w dość grubych plastrach i już nic nie ruszasz, żeby ser się nie rozpadł. Po jakichś 5 minutach wyjmujesz po kawałku i kładziesz na talerzach, potem oblewasz sosem. Aha, fety używam albo greckiej albo czeskiej :)
Twoje zapiski: