makaron najlepiej typu "rurki"
ser typu rokpol - na paczke makaronu ok. 30-40 dkg sera
1-2 łyżki śmietany
trochę masła
pieprz, sól jak ktos chce
orzechy włoskie - opcjonalnie
Przygotowanie:
Do rondelka dać trochę masła i wrzucić ser (najlepiej go wcześniej podzielić na małe kawałki). Cały czas mieszając poczekać aż się rozpuści. Dodać śmietanę i przyprawy (do smaku - ser z natury jest dość słony, więc jak chcemy mieć mniej słony to dajemy dużo śmietany, jak bardziej - to przypraw).
W międzyczasie gotujemy makaron w słabo osolonej wodzie. Wszystko można posypać drobno posiekanymi orzechami.
Wskazówki i uwagi:
W praktyce makaron trzeba zacząć gotować troszkę wcześniej niż ser, żeby wszystko zgrało się w czasie i nic nam nie wystygło.
Nadesłał(a) ~Karkart,
dnia: 2003-08-31 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepis pochodzi z jakiejs gazety, niestety nie pamietam jakiej.