1/2 szklanki sezamu
1 banan
1 szklanka mąki (białej albo kukurydzianej)
2 łyżeczki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
ew. cukier
ciut soli
ok. 3 łyżki oleju
ok. 1/2 szklanki wody
rodzynki
ew. kokos, jeśli ktoś lubi
Przygotowanie:
2/3 sezamu zmielić w młynku albo zmiksować w blenderze (cudowne urządzenie). Banana dołożyć do blendera albo rozgnieść w dowolny sposób i wymieszać ze zmielonym sezamem.
Powoli dodawać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier, troszkę soli, dolewając olej, a potem wodę. Dodać do masy (niezmieloną) resztę sezamu i kokos. Wymieszać.
Posmarować blachę tłuszczem, uformować na niej ciasteczka i piec ok. 20 minut w temp. ok. 220°C.
Wskazówki i uwagi:
Jeśli ktoś nie używa cukru, to może być słód z rodzynek zamiast wody i trochę mniej kakao.
Masę najłatwiej miesza się widelcem - to moje wczorajsze odkrycie :)
Nadesłał(a) flawulina,
dnia: 2003-09-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: przepis właściwie wymyśliłam sama, ale starałam się upiec takie ciasteczka, jak jedna koleżanka