Potrawę zaliczam do dosyć pikantnych. Rewelacyjnie nadaje się na kolację w miłym gronie. Przepis, który podaję, jest moją autorską przeróbką kilku potraw, które kiedyś próbowałam.
farsz: puszka czerwonej fasoli
3 średniej wielkości marchewki
5 średniej wielkości pieczarek
1 główka czerwonej cebuli
paczka mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
2 ząbki czosnku
oliwki
żółty ser
chili
czarny pieprz
sól
oregano
Przygotowanie:
Mąkę mieszam z żółtkami i tłuszczem, ugniatam całość na kruche ciasto. Jeśli potrzeba, dodaję wody. Wyrobione ciacho wkładam na 1/2 godziny do zamrażalnika.
Teraz zajmuję się farszem: odsączam czerwoną fasolę, marchewkę obieram, kroję w cienkie paski, gotuję w wodzie. Pieczarki kroję w kawałki, dodaję do nich posiekaną w plastry cebulę, chili i duszę, aż staną się miękkie. Szpinak wrzucam do rondla, dodaję zmiażdżony czosnek, nie podlewam wodą - wystarczy ta, którą uzyskam z rozmrożenia. Duszę, aż się rozmrozi i odparuje, doprawiam solą.
Wyciągam ciasto, dzielę na dwie części, każdą rozwałkowuję na wymiar tortownicy (formy do tarty), przekładam je do formy i wstawiam na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Gdy ciasto się zarumieni, wyciągam je i układam na nim kolejno: czerwoną fasolę, szpinak, pieczarki, odsączone marchewki, posiekane oliwki. Całość posypuję oregano i startym żółtym serem. Wkładam do piekarnika na kolejne 15 minut. Gotowa do podania od razu po wyjęciu. Smacznego!!!!
Wskazówki i uwagi:
Do tarty można użyć, wedle uznania, jeszcze innych warzyw, np.: gotowanej fasolki szparagowej, kaparów, innych przypraw.
Nadesłał(a) ~Spinka,
dnia: 2003-09-14 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.