Przepis stworzyłam sama. Jeśli nie odparujemy wody do końca, tylko zostawimy potrawę trochę rzadszą, to można ją podawać razem z ryżem (jako sos meksykański). Ja polecam jako samodzielną potrawę na gęsto.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 1 osoby
1/2 czerwonej papryki
większy pomidor
1/2 średniej cebulki
mieszanka fasolowa w puszce (DAVIA) - lub puszka czerwonej fasolki
przyprawy: papryka w proszku, pieprz, sos sojowy (półsłodki), chilli
łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Pomidora obieramy ze skórki (najlepiej go spażyć to skórka zejdzie prawie sama), wyciągamy pestki i kroimy w kosteczkę. Paprykę również kroimy w kostkę.
Cebulkę siekamy na drobną kosteczkę. Z fasolki odlewamy trochę wody, ale tak żeby większość została w puszce.
Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni (nie za długo) i wrzucamy paprykę. Podpiekamy przez jakiś czas, po czym dodajemy cebulkę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy pomidory i smażymy wszystko przez chwilę, cały czas mieszając.
Wreszcie dodajemy fasolkę (razem z pozostałą w niej wodą), wszystko razem mieszamy, dodajemy przyprawy i dusimy, aż woda odparuje tak, że wszystko zrobi się gęste. Gotowe.
Wskazówki i uwagi:
Kiedy woda już znacznie odparuje, trzeba mieszać dość często, bo fasolka przychwytuje się do patelni.
Nadesłał(a) ~słomka,
dnia: 2003-09-15 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.