puszka.pl - pysznie!

Czekoladowe ciasto babci


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

/proporcje na formę o średnicy 25-30 cm/
250 g gorzkiej czekolady
150 g masła
8 jajek
150 g cukru
50 g mąki

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Czekoladę rozpuścić w "kąpieli wodnej" (do garnka z gorącą wodą wstawić drugi z czekoladą), dodać masło - ma być płynna masa. Odstawić.

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, a żółtka utrzeć z cukrem na masę. Wymieszać i delikatnie dolać rozpuszczoną letnią czekoladę z masłem, dosypując po trochu mąkę.

Okrągłą brytfankę wysmarować masłem i powoli wlać przygotowaną masę. Piec ok. 20 minut.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-09-15 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Uroda nr 4/2003

Twoje zapiski: