puszka.pl - pysznie!

Potrawka ryżowa z kabaczka

Anka: "Naprawdę bardzo proste danie z kabaczków. Wychodzi z tego smaczna potrawka, którą zajadają się nawet ludzie jedzący mięso :-) Ja to bardzo lubię."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 średnie kabaczki
1 średnia cebula
ząbek czosnku
2 pomidory
3 łyżki ryżu (nie ugotowanego!!!)
olej do smażenia
sól
pieprz
ew. sos sojowy

Przygotowanie:

1) Kabaczki obieramy, kroimy w krążki i solimy - po posoleniu powinny postać z 15 minut zanim je wrzucimy do garnka.
2) W dość dużym rondlu rozgrzewamy olej (na tyle dużo, żeby całe dno rondla było nim pokryte) i wrzucamy:
- cebulę pokrojoną w kostkę (w zależności od upodobań - najlepiej wziąć 1 średnią na 2 średnie kabaczki :-))))) ale jak ktoś lubi, może być więcej)
- posiekany ząbek czosnku
3) Podsmażamy przez chwilkę na małym ogniu i dorzucamy ze 2 pomidory bez skórki pokrojone w kostkę (ilość też zależy od tego czy lubimy więcej pomidorów czy mniej :-)).
4) Podsmażamy z 5 minut. Na początku trzeba pomieszać.
5) Teraz wrzucamy kabaczki, dusimy pod przykryciem aż zrobią się miękkie (około 25 minut). Trzeba uważać na przypalanie - w razie czego dolać trochę wody, ale na ogół robi się tyle soku, że wychodzi zupa :-))))))
6) Wrzucamy 3 łyżki ryżu (nie ugotowanego!!!) i wsypujemy pieprz, można dolać sosu sojowego (będzie smaczniejsze). Mieszamy i dusimy.
7) Zaglądamy do garnka po 20 min. - jeśli ryż jest miękki, danie jest gotowe. Jeśli ktoś lubi rozgotowane warzywka, to może jeszcze poddusić.
Nadesłał(a) Kuna, dnia: 2003-09-19 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Znalazłam ten przepis w wypowiedzi Anki (vegge) na forum Wyborczej: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=2711714&v=2&s=0, troche go uporzadkowalam :)

Twoje zapiski: