puszka.pl - pysznie!

Brokuł z musztardą francuską (sałatka)

Odkrycie sezonu, musztarda ma mieć całe ziarenka gorczycy. Pycha :-)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 brokuł
2 łyżki musztardy francuskiej (takiej, która ma całe ziarenka gorczycy!!)
1 ząbek czosnku
sól
olej lniany lub oliwa z oliwek

wersja rozszerzona:
1 op. tofu-fety (pokroić w kostkę)
1 papryka czerwona (w paski)
1 mały słoik czarnych oliwek

Przygotowanie:

Brokuła bardzo krótko gotować w lekko osolonej wodzie lub nawet sparzyć. Wystudzić. Wymieszać z pozostałymi składnikami - czosnek ma być starty lub zmiażdżony. Można podawać od razu.

Wskazówki i uwagi:

Ilość brokuła zależy od ilości osób - jeśli ma być to przyjęcie, to ze 4 sztuki trzeba przygotować.

Olej lniany _nam_ lepiej pasuje do brokułów niż oliwa.

Wersja podstawowa smakuje równie dobrze jak ta rozszerzona, która wygląda efektownie na przyjęciach. Ziarenka gorczycy uatrakcyjniają sałatkę i chrupią między zębami :-))
Nadesłał(a) magda firlit, dnia: 2003-09-25 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: