puszka.pl - pysznie!

Smażone kasztany

Przy obieraniu skorupki po usmażeniu można się troszkę ubabrać, gdyż tłusta od oleju skórka uwielbia przyklejać się do palców.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kasztany jadalne
olej do smażenia
jarzynka lub inna ulubiona przyprawa

Przygotowanie:

Kasztany należy obrać z pierwszej, brązowej skórki - jest ona dość twarda, więc czas obierania zależy od wprawy :)

W tej postaci kasztany wrzucić na rozgrzany olej (najlepiej jeśli kasztany są przykryte w całości olejem). Czas smażenia jest stosunkowo krótki, 5-7 min. - aż druga skórka zacznie lekko odchodzić od zjadliwego kasztana.

Tak usmażone kasztany wystarczy oskubać ze skorupki, jaka powstaje z drugiej skórki podczas smażenia, wytarzać w jarzynce lub innej przyprawie i zachwycać się ich smakiem.
Nadesłał(a) Iwona, dnia: 2003-10-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: eksperymenty własne

Twoje zapiski: