Przy obieraniu skorupki po usmażeniu można się troszkę ubabrać, gdyż tłusta od oleju skórka uwielbia przyklejać się do palców.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
kasztany jadalne
olej do smażenia
jarzynka lub inna ulubiona przyprawa
Przygotowanie:
Kasztany należy obrać z pierwszej, brązowej skórki - jest ona dość twarda, więc czas obierania zależy od wprawy :)
W tej postaci kasztany wrzucić na rozgrzany olej (najlepiej jeśli kasztany są przykryte w całości olejem). Czas smażenia jest stosunkowo krótki, 5-7 min. - aż druga skórka zacznie lekko odchodzić od zjadliwego kasztana.
Tak usmażone kasztany wystarczy oskubać ze skorupki, jaka powstaje z drugiej skórki podczas smażenia, wytarzać w jarzynce lub innej przyprawie i zachwycać się ich smakiem.
Nadesłał(a) Iwona,
dnia: 2003-10-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: eksperymenty własne