Sycylijska sałatka z ziemniaków, marchewki i sałaty lodowej
Krzysztof: "Przepis przywieziony z Sycylii."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ziemniaki
marchewka
ew. zielony groszek lub młoda fasolka szparagowa
sałata lodowa, kilka liści
oliwa z oliwek
bazylia lub oregano
sól
ew. pieprz
Przygotowanie:
Kroisz ziemniaki w kostkę o boku 2 cm i gotujesz w osolonej wodzie. W połowie gotowania (po ok.15 min.) dokładasz pokrojoną w plasterki marchewkę. Można też dodać zielony groszek lub młodą zieloną fasolkę szparagową.
Gdy wszystko się ugotuje, odcedzasz i odstawiasz by przestygło (musi być lekko ciepłe). Dokładasz kilka porwanych liści sałaty lodowej, polewasz oliwą z oliwek (ok. 1/4 szklanki) i posypujesz bazylią lub oregano. Można jeszcze dosolić lub popieprzyć i już gotowe.
Twoje zapiski: