puszka.pl - pysznie!

Polskie gomasio (z siemienia lnianego)

Edyta: "Pamiętam, że z siemienia lnianego robiło się kiedyś 'polskie gomasio' - w oryginalnym gomasio praży się z solą nasiona sezamu, ale wtedy były w Polsce niedostępne."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

siemię lniane
sól (w stosunku 6-7 części siemienia na 1 część soli)

Przygotowanie:

Robi się to prosto: praży się siemię lniane z solą na patelni dopóki siemię nie zmieni koloru i nie zacznie leciutko strzelać (trzeba uważać, żeby go nie spalić). Potem część siemienia mieli się w młynku, a część zostawia w całości.

Tą mieszanką można posypywać zupy, sałatki, pyszne jest też kiedy odrobiną posypie się chleb z masłem.

Wskazówki i uwagi:

Nie robić za dużo na raz i trzymać w lodowce, bo szybko wietrzeje i jełczeje.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2003-10-15 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podala Edyta Jaczewska

Twoje zapiski: