puszka.pl - pysznie!

Sos z bakłażanem, pomidorami i papryką

Podawać z ryżem lub makaronem.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

bakłażan
duża czerwona papryka
3-4 dojrzałe pomidory (poza sezonem mogą być z puszki)
duży por
olej do smażenia
sól
pieprz
opcjonalnie: 1 łyżka łuskanego sezamu

Przygotowanie:

Potrzebna jest głęboka patelnia.

1. Skroić dużego pora i zeszklić na oleju.
2. Dodać dużą, pokrojoną, czerwoną paprykę - chwilę podsmażyć w towarzystwie pora. Dodać 3-4 pomidory pokrojone niezbyt drobno. Podsmażyć.
3. Skroić bakłażana w 2-3cm kostkę, dodać do sosu. Przykryć i dusić od czasu do czasu mieszając, aż wszystko zmięknie.
4. Przyprawy to sól i pieprz.
5. Można podprażyć na suchej patelni sezam i posypać danie - świetnie się komponuje z duszonymi warzywami.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2003-10-30 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu, który podała Kasia Grzybowska aka Fiona (pl.rec.kuchnia)

Twoje zapiski: