puszka.pl - pysznie!

Sos cebulowy z zieleniną

Jest to najszybszy do wykonania sos jaki znam (przy okazji najtańszy), idealny w warunkach akademickich.. Polecam do polewania ryżu, szczególnie w połączeniu z kotletami sojowymi.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

3 duże cebule
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
szklanka bulionu warzywnego
łyżka posiekanej pietruszki (lub wysuszonej, pokruszonej)
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
łyżeczka mąki
olej do smażenia

ew. pieczarki

Przygotowanie:

Cebulę posiekaną w plastry wraz z rozdrobnionym czosnkiem usmażyć na złocisty kolor, soląc do smaku i dodając DUŻO pieprzu. Następnie połączyć ze szklanką bulionu warzywnego, dodać pietruszkę i pół łyżeczki ziół prowansalskich. Wymieszać, zagotować, zagęścić (łyżeczkę mąki rozmieszaną z 1/5 szklanki wody wlewamy do sosu mieszając)... i gotowe.

Można też dodać podduszone pieczarki.

Wskazówki i uwagi:

Gdy przygotowujemy do dania również kotlety sojowe, polecam zastąpić bulion wodą, w której je moczyliśmy.
Nadesłał(a) Qrczak, dnia: 2000-06-12 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: