Jest to najszybszy do wykonania sos jaki znam (przy okazji najtańszy), idealny w warunkach akademickich.. Polecam do polewania ryżu, szczególnie w połączeniu z kotletami sojowymi.
3 duże cebule
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
szklanka bulionu warzywnego
łyżka posiekanej pietruszki (lub wysuszonej, pokruszonej)
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
łyżeczka mąki
olej do smażenia
ew. pieczarki
Przygotowanie:
Cebulę posiekaną w plastry wraz z rozdrobnionym czosnkiem usmażyć na złocisty kolor, soląc do smaku i dodając DUŻO pieprzu. Następnie połączyć ze szklanką bulionu warzywnego, dodać pietruszkę i pół łyżeczki ziół prowansalskich. Wymieszać, zagotować, zagęścić (łyżeczkę mąki rozmieszaną z 1/5 szklanki wody wlewamy do sosu mieszając)... i gotowe.
Można też dodać podduszone pieczarki.
Wskazówki i uwagi:
Gdy przygotowujemy do dania również kotlety sojowe, polecam zastąpić bulion wodą, w której je moczyliśmy.
Nadesłał(a) Qrczak,
dnia: 2000-06-12 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.