puszka.pl - pysznie!

Ghee - klarowane (oczyszczone) masło

Produkt kuchni indyjskiej. Ghee można przechowywać kilka miesięcy. Wszelkie produkty smażone na ghee mają szczególny smak, ale oczywiście można zamiast ghee stosować oleje roślinne lub zwykłe masło.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

3 kostki masła "ekstra" lub śmietankowego (bez soli)

Przygotowanie:

Roztop masło i trzymaj je na małym ogniu przez ok. pół godziny. Uważaj, aby go nie przypalić (dlatego ogień cały czas musi być jak najmniejszy), bo ghee zrobi się ciemnobrązowe i będzie gorzkie.

Na powierzchni powstanie biały kożuch, który należy zdjąć. Kiedy ghee będzie już gotowe, czyli stanie się przezroczyste, złociste, o orzechowym zapachu, wyłącz ogień. Po ok. 10 minutach, gdy trochę ostygnie, przelej je przez sitko wyłożone gazą (na dnie garnka też zbierają się zanieczyszczenia) i pozostaw w odkrytym naczyniu do stężenia. Przechowuj w zakręconym słoiku/pojemniku.

Wskazówki i uwagi:

Aby uniknąć przypalenia podgrzewanego masła, można użyć kąpieli wodnej - garnek z masłem wstawić w większy z wodą, a ten postawić na gazie.

Poprzez bardzo powolne podgrzewanie masła oczyszczamy je - doprowadzamy do odparowania wody i oddzielenia substancji stałych (białek, zanieczyszczeń). W ten sposób otrzymuje się tłuszcz w czystej postaci. Można podgrzewać go do dużo wyższych temperatur niż inne tłuszcze, bez obawy, że się przypali.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-11-23 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Kinga Błaszczyk-Wójcicka + "Wegetarianizm po mistrzowsku", Autorka: Ewa Kmiecik. Wyd: Natur Art.2000.

Twoje zapiski: