puszka.pl - pysznie!

Indyjska mieszanka przypraw (masala) prażona na ghee/maśle

W kuchni indyjskiej do wszystkich potraw używa się masali ponieważ przyprawy, które najpierw prażymy, nadają potrawie niepowtarzalny smak i aromat.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

0,5 łyżki ghee lub masła
0,5 łyżeczki czarnej gorczycy
0,25 łyżeczki mielonej kolendry
0,5 łyżeczki kurkumy
0,25 łyżeczki asafoetidy (asafetydy)
0,25 łyżeczki imbiru
0,5 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Podajemy tu przykład masali, ale masala będzie inna dla różnych dań.

Zasadą jest jedynie, że wrzucamy przyprawy na rozgrzany tłuszcz w odpowiedniej kolejności: od najgrubiej do najdrobniej zmielonych. Każda z nich powinna prażyć się kilka sekund, a całość nie dłużej niż do chwili, kiedy lekko gryzący dymek wydobędzie się z garnka. Należy być szczególnie uważnym, dlatego, że wystarczy chwila nieuwagi i... masala się spali.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-11-23 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Wegetarianizm po mistrzowsku", Autorka: Ewa Kmiecik. Wyd: Natur Art.2000.

Twoje zapiski: