farsz: 350 g ziaren soi
2 jaja
100 g tartej bułki
100 g cebuli
2 łyżki oleju do smażenia
sól
pieprz
+ masło
+ zielenina
Przygotowanie:
Soję zalać wrzątkiem i odstawić na 2-3 godz. Następnie ugotować ją w świeżej wodzie, odcedzić i zemleć. Dodać jaja, tartą bułkę, posiekaną i podsmażoną cebulę, kilka łyżek wody oraz przyprawy i starannie wszystko wymieszać.
Z mąki, jaj i więcej niż szklanki wody wyrobić ciasto (powinno być dość ścisłe, ale elastyczne). Rozwałkować je na wysypanej mąką stolnicy i wykroić spore krążki (np. przy pomocy kubka). Na każdy nałożyć trochę farszu, starannie zlepić brzegi ciasta.
Ugotować pierogi w osolonym wrzątku, odcedzić. Polać stopionym masłem i posypać posiekaną zieleniną. Podawać z surówkami.
Nadesłał(a) Gosia Swiderek,
dnia: 2000-08-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Psubraty - kwartalnik praw zwierząt i ekologii