Kruche, aromatyczne pierniczki to klasyczny szwedzki przysmak na Boże Narodzenie. Najlepiej upiec je na kilka/kilkanaście dni przed świętami (są najsmaczniejsze kiedy trochę poleżą). Można je długo przechowywać.
300 g margaryny/ masła
500 ml melasy
1 łyżka imbiru
2 łyżki cynamonu
1 łyżka goździków
2 łyżeczki kardamonu
1 łyżka sody
200 ml wody
1,5 litra mąki pszennej
Przygotowanie:
Pierwszego dnia zmieszaj (najlepiej mikserem) margarynę i melasę, dodaj przyprawy, sodę, wodę i część mąki. Na stolnicy wyrób ciasto stopniowo dodając resztę mąki. Ciasto odłóż na dobę, żeby "odpoczęło".
Drugiego dnia cienko rozwałkuj ciasto i wytnij pierniczki za pomocą foremek - klasyczne kształty to serca, ludziki i prosiaczki. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej pierniczki. Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz ciastka przez 5 minut. Zostaw pierniczki na blasze aż ostygną.
Wskazówki i uwagi:
Po wystygnięciu pierniczki przełóż do szczelnie zamkniętego i suchego pojemnika.