Chleb razowy na drożdżach z orzechami i czterema nasionami
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
500 g razowej mąki pszennej
łyżeczka soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g drożdży
łyżeczka cukru
300 ml ciepłej wody
100 g słonecznika łuskanego
50 g posiekanych orzechów
łyżeczka nasion kolendry
łyżeczka kminku
łyżeczka siemienia lnianego
pieprz
sproszkowana papryka
masło/olej do wysmarowania formy
łyżka otrąb do wysypania formy
Przygotowanie:
Przesiać mąkę z solą i proszkiem. Zrobić wgłębienie i wkruszyć w nie drożdże, wsypać cukier. Zalać drożdże ciepłą wodą (300 ml) i dobrze wymieszać z mąką i pozostałymi składnikami (2 łyżki ziaren odłożyć do posypania chleba). Dobrze wyrobić.
Podłużną formę wysmarować masłem, obsypać otrębami i włożyć do niej ciasto. Wierzch ciasta posmarować wodą i obsypać odłożonymi ziarnami. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C około 40 min. Najlepiej zostawić chleb w piekarniku, aż wystygnie.
Twoje zapiski: