Pasztet z fasoli, kaszy i włoszczyzny z dodatkiem drożdży
Podawać na zimno z pieczywem jako przekąskę lub na ciepło jako danie obiadowe.
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
2 szklanki fasoli (może być różnych odmian i kolorów)
1/2 szklanki kaszy gryczanej
1/2 szklanki pęczaku
4 cebule
3-4 ząbki czosnku
2 marchwie
pietruszka
średni seler
50 g świeżych drożdży
1/2 szklanki oleju
1 szklanka płatków owsianych
3-4 jaja
pęczek natki pietruszki
majeranek
sól
pieprz
bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Fasolę zalać wrzątkiem, moczyć 2 godz., następnie odcedzić i ugotować w świeżej wodzie. Kaszę gryczaną i pęczak ugotować (osobno) na sypko.
Cebulę posiekać, czosnek zmiażdżyć, resztę warzyw zetrzeć na tarce o grubych oczkach i udusić razem na oleju. Pod koniec duszenia dodać rozkruszone, bardzo świeże drożdże i podgrzewać, aż się rozpuszczą. Wystudzić.
Fasolę i kaszę zemleć w maszynce, dodać warzywa, płatki owsiane, jaja, posiekaną natkę, przyprawić do smaku. Wyrobić masę.
Wyłożyć do natłuszczonych i wysypanych tartą bułką foremek i piec ok. 1 godz.
Twoje zapiski: