Omlet z piekarnika, z warzywami
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 3 osób
boczniaki (jesli duze, takie na kotlety to dwa)
cebula
marchewka (polowka chudej)
cukinia (polowka chudej)
jajko
mleko
maka
ser zolty
estragon
pieprz & sol
sos sojowy ew. maggi
Przygotowanie:
boczniaki myjemy, kroimy w palsterki, cebule tak jak lubimy, cukinie w kosteczke a merchewke trzemy na tarce lub jak kto woli w kosteczke. wszystko to dusimy 5 minutek na patelni z dodatkiem pieprzu, soli i estragonu. w tym czasie polecam juz wlaczyc pikarnik, a na boku robimy caisto na omlet, czyli jedno jajko mieszamy z maka i mlekiem. dodajemy do tej masy pieprz i sol, i sos sojowy. warzywa wykladamy na zeroodporna forme (wczesniej wysmarowana olejem) i zalewamy je ciastem. wstawiamy do piekarnika. po jakims czasie gdy juz sie lekko zetnie posypujemy je serem i wstawiamy spowrotem do pieranika. pieczemy do czasu az ciasto sie zarumieni, a ser spiecze. Zycze smacznego.
Wskazówki i uwagi:
Dla niektorych osob moze sie danie wydac zbyt delikatne w smaku wiec polecam dla lubiacych mocne wrazenia dodac do warzyw tabasco itp., lub mozna dodac przecieru pomidorowego co moze wzmocnic smak.
Twoje zapiski: