Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
DOBRE jest bardzo! To tradycyjna potrawa wigilijna z kuchni mojej babci. Nie wiem dokładnie skąd pochodzi, pewnie gdzieś zza Buga z Białorusi (dziadkowie osiedlili się po wojnie zaraz przy granicy nad Bugiem).
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
grzyby suszone (tak na oko, garść - 100-150g)
1,5 szklanki kaszy gryczanej
ew. cebula + olej do smażenia
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
ew. inne przyprawy
kapusta
olej lniany do polania
Przygotowanie:
Suszone grzyby namoczyć na noc w ok. 3 szklankach wody.
Rano ugotować aż grzyby będą miękkie. Grzyby wyciągnąć, a na wywar wrzucić ok. 1,5 szklanki kaszy gryczanej. Posolić, kapnąć oleju i ugotować bez odlewania wywaru - trzeba tylko sprawdzić czy nie wyparował zanadto i najwyżej dodać gorącej wody.
I teraz są 2 możliwości - grzyby można zużyć do czego innego (np. uszek) albo posiekać i dorzucić do ugotowanej kaszy. Można też dodać do niej posiekaną i podsmażoną cebulę. Kaszę doprawić pieprzem, solą, gałką muszkatołową itp. do smaku i zawijać w kapustę. Następnie zapiec w piekarniku pod przykryciem (podlać wodą). U nas się to jadło polane olejem lnianym.
Twoje zapiski: