Zupa-krem z dyni ze szczypiorkiem i pestkami
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
75 dag dyni
cebula
łyżka masła
3 szklanki bulionu warzywnego
sól
cukier
pieprz
łyżeczka musztardy
2 łyżki octu winnego
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag kwaśnej śmietany
2 łyżki posiekanego szczypiorku
4 łyżeczki wyłuskanych nasion dyni
Przygotowanie:
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojony w kostkę miąższ dyni i bulion. Gotować około 15 minut, po czym zmiksować, doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem, musztardą i octem. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do zupy, zagotować.
Zupę rozlać do bulionówek. Do każdej porcji włożyć łyżeczkę uprażonych na patelni nasion dyni i posypać szczypiorkiem.
Twoje zapiski: