puszka.pl - pysznie!

Pasztet z pieczarek (wegański)

Można jeść na gorąco lub tradycyjnie - na zimno pokrojony w plasterki. Na święta podaję z sosem żurawinowym.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na małą brytfankę (do klopsu)

ok. 600 g pieczarek
trochę mąki ziemniaczanej lub sojowej
3 łyżki stołowe kaszki manny
natka pietruszki
kilka łyżek oleju
sól
pieprz
ew. inne przyprawy

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić, umyć i pozostawić do obeschnięcia. Grzyby zetrzeć na tarce do warzyw o dużych oczkach. Dodać pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszać.

Masę przełożyć do brytfanki. Można udekorować daszkami pieczarek. Zapiekać około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na złoty kolor.

Wskazówki i uwagi:

Pieczarki nie muszą być "pierwszego sortu", bo i tak są rozdrobnione.
Mam zamiar jeszcze spróbować zrobić taki pasztet z cebulą i czosnkiem zamiast pietruszki. I trzecia wersja, może wyjdzie dobre :) , z włoszczyzną wyjętą z bulionu.
Nadesłał(a) ~pardwa, dnia: 2003-12-19 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: wzorowane na przepisie podanym przez Renę

Twoje zapiski: