Ziemniaki i dynię obrać i pokroić w kostkę. Bakłażana również pokroić.
Ghi lub olej roślinny podgrzać, dodać czarną gorczycę i liście laurowe. Garnek przykryć pokrywką, aby nie wyskakiwały ziarenka gorczycy. Kiedy gorczyca zacznie mocno "strzelać" (i pachnieć), należy dodać anyż i kminek indyjski, a później paprykę.
Następnie dodać kozieradkę (i ew. inne zioła do smaku) oraz pokrojone ziemniaki. Ziemniaki należy smażyć 8 minut, tak aby się zarumieniły ze wszystkich stron. Następnie dodać dynię oraz oberżynę i smażyć mieszając przez 5 minut. Dodać groszek/fasolkę i wodę (ok. 2,5 szklanki), gotować pod przykryciem (na średnim ogniu), mieszając delikatnie co 5 minut.
Po 15 minutach dodać cukier i sól, mieszać, aż warzywa będą miękkie, a sos klarowny.
Wskazówki i uwagi:
Podawać np. z gorącymi purisami lub parathą (płaski chlebek indyjski, zrobiony z razowej mąki pszenicznej). Każdą porcję można ozdobić kawałkiem cytryny i gałązką pietruszki.
Nadesłał(a) admin,
dnia: 2003-12-26 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia indyjska z przyprawami leczącymi", opracowanie Anna Wasilewska, uzupełnienie Lech Tkaczyk, Wydawnictwo Astrum, Wrocław 2002 (nadesłane przez przedstawiciela wydawnictwa)