puszka.pl - pysznie!

Gulasz bengalski (z ziemniaków, dyni, bakłażana i groszku lub fasolki szparagowej)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6-8 osób

1 kg ziemniaków
400 g dyni
1 duża oberżyna (czyli bakłażan)
500 g groszku lub fasoli szparagowej

3 łyżki ghi lub oleju roślinnego
1,5 łyżki nasion czarnej gorczycy
3 liście laurowe
1 łyżeczka anyżu
1 łyżeczka kminku indyjskiego (kuminu)
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżeczka kozieradki (bożej trawki)
ew. draganek (estragon)
ew. hyzop lekarski
ew. lubczyk
ew. bernardynek (drapacz lekarski)

2 łyżeczki cukru
2 łyżki soli

Przygotowanie:

Ziemniaki i dynię obrać i pokroić w kostkę. Bakłażana również pokroić.

Ghi lub olej roślinny podgrzać, dodać czarną gorczycę i liście laurowe. Garnek przykryć pokrywką, aby nie wyskakiwały ziarenka gorczycy. Kiedy gorczyca zacznie mocno "strzelać" (i pachnieć), należy dodać anyż i kminek indyjski, a później paprykę.

Następnie dodać kozieradkę (i ew. inne zioła do smaku) oraz pokrojone ziemniaki. Ziemniaki należy smażyć 8 minut, tak aby się zarumieniły ze wszystkich stron. Następnie dodać dynię oraz oberżynę i smażyć mieszając przez 5 minut. Dodać groszek/fasolkę i wodę (ok. 2,5 szklanki), gotować pod przykryciem (na średnim ogniu), mieszając delikatnie co 5 minut.

Po 15 minutach dodać cukier i sól, mieszać, aż warzywa będą miękkie, a sos klarowny.

Wskazówki i uwagi:

Podawać np. z gorącymi purisami lub parathą (płaski chlebek indyjski, zrobiony z razowej mąki pszenicznej). Każdą porcję można ozdobić kawałkiem cytryny i gałązką pietruszki.
Nadesłał(a) admin, dnia: 2003-12-26 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia indyjska z przyprawami leczącymi", opracowanie Anna Wasilewska, uzupełnienie Lech Tkaczyk, Wydawnictwo Astrum, Wrocław 2002 (nadesłane przez przedstawiciela wydawnictwa)

Twoje zapiski: