Jabłka pieczone z winnymi rodzynkami i sosem karmelowo-śmietankowym
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
6 dużych jabłek typu golden delicius (b.słodkie, delikatnie kwaskowate, aromatyczne i soczyste)
6 łyżek rodzynek
10 cl słodkiego wina
łyżka masła do wysmarowania naczynia
sos karmelowo-śmietankowy:
25 g cukru
25 cl śmietany
Przygotowanie:
Rodzynki zalać winem i pozostawić na godzinę.
Rozpuścić cukier w garnku na małym gazie, wolno mieszając. Następnie lekko podgrzać połowę śmietany i dodać do karmelu, cały czas mieszając. Resztę śmietany ubić i dodać do ostudzonego wcześniej karmelu.
Jabłka obrać, wyciąć środki, zapełnić rodzynkami nasączonymi winem, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Dodać trochę wody i wstawić na 30 min. do pieca nagrzanego do 180 stopni.
Ostudzić i polać wcześniej przygotowanym sosem karmelowym. Można udekorować bitą śmietaną.
Twoje zapiski: