Gołąbki z grzybów (prawdziwków) w sosie śmietanowym
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
biała kapusta - co najmniej 1-kilogramowa
50 dag grzybów (prawdziwki)
1 duża cebula
10 dag bułki tartej
1 jajko
przyprawa do zup
sól
pieprz
1 szklanka bulionu (z kostki lub nie)
1 łyżka mąki
0,5 szkl. śmietany
Przygotowanie:
Kapustę wydrążyć (wykroić głąb) i wrzucić na kilka minut do wrzątku. Następnie ostudzić, podzielić na listki, młotkiem do mięsa należy rozbić część żebrowatą (główne nerwy w liściach).
Przygotować nadzienie z poszatkowanych grzybów przesmażonych razem z połową posiekanej cebuli. Do ostudzonego farszu dodać tartą bułkę, jajo i przyprawy, a następnie zawijać w liście robiąc owalne gołąbki. Ułożyć na brytfannie, podlać wywarem z włoszczyzny i dusić do miękkości.
Usmażyć na tłuszczu resztę cebuli. Dodać mąkę i zrumienić, rozprowadzić wywarem spod gołąbków. Dodać śmietanę, doprawić do smaku i podlać gołąbki. Podawać z ziemniakami.
Twoje zapiski: