Fasolka szparagowa w sosie z pieczonej papryki
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 kg zielonej fasolki szparagowej
pęczek bazylii do posypania
sos:
2 żółte papryki
główka czosnku
4 duże łyżki oliwy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Papryki (w całości) i całą główkę czosnku włożyć do pieca (200°C) na 20 minut. Następnie obrać papryki ze skórki i wyjąć pestki ze środka. Obrać upieczony w łupinach czosnek. Rozgnieść razem na masę (lub zmiksować) dodając oliwę. Posolić, popieprzyć.
W dużej ilości osolonej wody ugotować fasolkę (ok. 5 min., ma być chrupiąca). Odcedzić i lekko podsmażyć na oliwie (również ok. 5 min.).
Ułożyć na półmisku. Polać ciepłym, paprykowym sosem. Posolić, popieprzyć i posypać posiekaną bazylią.
Twoje zapiski: