puszka.pl - pysznie!

Marchewka z Karelii (a nie po koreańsku) w marynacie czosnkowej

"Markov po kareysku" pochodzi nie od Korei a od Karelii - pogranicze fińsko-rosyjskie. Przepis bardzo popularny w krajach dawnego ZSRR, głównie w Rosji i na Ukrainie.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1/2 kg marchwi
1/4 szklanki oleju sojowego
1,5 łyżki octu
5-7 ząbków czosnku
sól
pieprz
cukier
ostra papryka

Przygotowanie:

Marchew utrzeć na tarce z grubymi oczkami, dodać 3 łyżeczki oleju i ocet, po czym odstawić na 2 godz.

Po tym czasie dodać przyprawy (sól, pieprz, cukier i ostrą paprykę) na wyczucie, zalać pozostałą ilością oleju (wcześniej rozgrzanego do wrzenia) i dodać rozdrobniony czosnek. Odstawić do lodówki na dobę, by potrawa uzyskała właściwy smak i aromat.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2004-03-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, przepis wysłał(a) NCder

Twoje zapiski: