Sos ziołowo-czosnkowy na zasmażce
Podawać do potraw mącznych, z kasz, fasoli, a także do potraw z jaj.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
mąka 1 łyżka
masło lub margaryna 1 łyżka
śmietana 1 szklanka
młode listki bazylii 2-3 łyżki
estragon 2 łyżki
rzeżucha 3-4 łyżki
szczypiorek
zielona pietruszka - razem ze szczypiorkiem 3 łyżki
czosnek 2-3 ząbki
sok z cytryny
sól
cukier
pieprz
Przygotowanie:
Mąkę przesiać. Masło (margarynę) stopić w rondelku, wymieszać z mąką, dodać śmietanę i kilka łyżek zimnej wody, wymieszać, mieszając odstawić.
Dodać wszystkie posiekane zioła a także posiekany i roztarty z solą czosnek. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, odrobiną cukru i pieprzem.
Twoje zapiski: