szklanka suchej soczewicy (którejkolwiek, ale czerwona najszybsza do przygotowania),
2-3 cebule (może być czosnek),
olej,
sól,
przyprawy (garam masala, kminek/ curry czy inne)
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować do półmiękkości w niewielkiej ilości wody, cebulę/ czosnek drobno posiekać i w międzyczasie udusić na małym ogniu nie żałując oleju, dodać soczewicę z wywarem do podduszonej cebuli/czosnku, dosolić, suto dosypać przypraw i dusić do miękkości soczewicy.
Wskazówki i uwagi:
U nas w domu przyprawa do soczewicy składa się z mielonych: pieprzu, cynamonu, ziaren kolendry, ostrej papryki razem ze zwykłym kminkiem - taki słowiański odłam Garam Masali.
Można tu użyć dowolnej przyprawy - w tym piękno przepisu - byleby, myślę, była aromatyczna i egzotyczna.
Nadesłał(a) wojmat,
dnia: 2004-04-02 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.