puszka.pl - pysznie!

Domowy wege bulion - wywar z warzyw z lubczykiem

Jak ktoś nie lubi rosołków z kostki, można samemu zrobić taki wywar. Dobry na bazę do zupy, do warzyw w galaretce z agarem lub po prostu do zjedzenia z kluseczkami swojej roboty ;))


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 marchewki
2 pory
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
parę liści lubczyku do smaku
cebula

Przygotowanie:

Jarzyny obrać i pokroić, ale nie bardzo drobno, wrzucić do wody razem z liśćmi lubczyku. Co do cebuli to jej nie obierać, tylko umyć, żeby była czysta, wytrzeć i wbić na widelec. Jak się ma kuchenkę gazową, to po prostu trzymać nad płomieniem i trochę ją przypalić. Taką właśnie włożyć do wywaru, a potem, jak się zacznie gotować, to wyjąć. Cebula ta da niepowtarzalny smak.

Gotować wywar do miękkości warzyw (15-20 min. od zagotowania) na małym ogniu. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Co do liści lubczyku, to jak się kupiło więcej, można ususzyć pokrojone albo nawet całe, a później przechowywać w przewiewnym pojemniku. Liście te są świetną przyprawą do zup.
Nadesłał(a) arleta, dnia: 2004-04-05 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: