Minestrone - wegetariańska zupa ze świderkami [Minestra-Zuppa vegetariana con fusilli]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 6 osób
1 marchewka
2 nóżki selera naciowego
1 cebula
2 łyżki oliwy do smażenia
350 g ziemniaków
400 g kukurydzy
1 litr rosołu roślinnego/ bulionu warzywnego
250 g makaronu świderki
Przygotowanie:
W dosyć głębokim rondlu należy zarumienić na oliwie wspólnie pokrojoną marchew (w kostkę), seler (w plasterki) oraz posiekaną cebulę. Całość w czasie przypiekania należy mieszać drewnianą łyżką przez około 10 minut, do czasu, kiedy warzywa nie staną się wyraźnie miękkie.
Następnie należy dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz kukurydzę i gorący rosół. Doprowadzić całość do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i kontynuować aż do chwili, w której ziemniaki będą miękkie i ugotowane.
Pozostaje wrzucić na koniec makaron świderki, i kontynuować gotowanie całości do czasu ugotowania się makaronu. Podawać natychmiast po przygotowaniu w głębokich talerzach.
Twoje zapiski: