200 g cebuli
3 ząbki czosnku
100 g ryżu
150 g groszku zielonego (może być mrożony)
2 szklanki soku pomidorowego
1 kubek jogurtu
1 łyżka oleju do smażenia
1 łyżka jarzynki
2 liście laurowe
1 łyżeczka czerwonej papryki
2 łyżki natki pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Cebule i czosnek posiekać i usmażyć na łyżce oleju. 3 szklanki wody zagotować w garnku razem z jarzynką i liśćmi laurowymi. Wsypać ryż, gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gdy będzie niemal już miękki (nie rozgotowany), wsypać groszek i gotować ok. 5 minut. Dodać sok pomidorowy oraz podsmażoną cebulę i czosnek, podgrzewać na małym ogniu.
Zaprawić gorącą zupę jogurtem, posypać czerwoną papryką i natką pietruszki.
Wskazówki i uwagi:
Podawać z kromkami razowego chleba przysmażonymi na oliwie lub margarynie.
Nadesłał(a) arleta,
dnia: 2004-04-23 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kobieta i życie" (przerobione na wege)