Wkurzone rurki (penne) z sosem pomidorowym i zielonym groszkiem
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
400 g makaronu rurki (penne)
250 g świeżych pieczarek
oliwa do smażenia (do pieczarek można użyć zamiennie 50 g masła)
1 pęczek natki z pietruszki
2 ząbki czosnku
200 g zielonego groszku (najlepiej świeżego lub mrożonego)
1 puszka pomidorów w sosie własnym (najlepiej "pelati" czyli bez skórki), a w sezonie świeże pomidory
ostra papryczka (typu peperoncino)
kilka listków bazylii
sól
pieprz
ser owczy do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Makaron rurki ugotować "al dente". Umyć grzyby i pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle/oliwie, dodać sól, pieprz, posiekaną natkę, dusić na małym ogniu przez kilka minut.
W osobnym garnku podsmażyć na oliwie rozgnieciony czosnek, dodać zielony groszek, pokrojone drobno pomidory, rozdrobnioną papryczkę (peperoncino), bazylię, posolić i gotować na małym ogniu przez kilka minut. Na koniec połączyć z grzybami i mieszać jeszcze przez chwilę do ich ugotowania.
Makaron wymieszać z sosem, posypać serem i natychmiast podawać.
Twoje zapiski: