puszka.pl - pysznie!

Zupa pomidorowa z porem, selerem i białym winem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

30 g selera
czosnek
1/2 łyżeczki masła lub oleju do smażenia
1/2 łyżeczki mąki pszennej
200 ml soku pomidorowego
2 łyżki białego wina
liść laurowy
1/3 łyżeczki bulionu w proszku
20 g pora
sól
pieprz
natka do posypania

Przygotowanie:

Seler obrać i pokroić w słupki. Czosnek posiekać i razem z selerem zeszklić na maśle lub oleju. Dodać mąkę, wymieszać, wlać sok pomidorowy i wino, dać liść laurowy i bulion, gotować.

Pora pokroić w cieniutkie plasterki i dodać do zupy na chwile przed końcem gotowania. Zupę doprawić solą i pieprzem. Wyjąć liść, dodać natkę.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2004-05-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Super Linia" - miesięcznik promujący zdrowy styl życia, wydanie specjalne: Kalendarz 2004

Twoje zapiski: