Pierożki z serem w stylu Lucana [Ravioloni alla Lucana]
Pierożki biorą swą nazwę z południowego rejonu Lucania (stare określenie łacińskie), aktualnie rejon Basilicata, gdzie nadal są miejscową specjalnością.
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 4 osób
ciasto:
500 g mąki
4 jajka
szczypta soli
nadzienie:
250 g białego sera
50 g owczego sera (lub parmezanu)
natka pietruszki
2 jajka
sól
pieprz
Przygotowanie:
Z mąki, jajek oraz szczypty soli zagnieść ciasto, dodać kilka łyżek letniej wody, dobrze wyrobić. Przykryć czystą, lnianą, lekko wilgotną ściereczką, żeby nie wyschło.
Do miseczki wyłożyć biały ser i rozgnieść dobrze widelcem. Dodać starty ser owczy, posiekaną natkę, jajka, sól i pieprz, całość wymieszać.
Podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować. Na jednym rozłożyć łyżeczką nadzienie w formie kulek w odległości około 4-5 cm., przykryć drugim rozwałkowanym plackiem, brzegiem dłoni przygnieść ciasto pomiędzy kulkami farszu, po czym wykroić pierożki. Następnie odłożyć je na boku celem dokładnego ich wyschnięcia.
Pierożki gotować w dużej ilości osolonej wody. Najlepiej podawać z rozpuszczonym masłem.
Twoje zapiski: